På väg.

image32

Det blir Stockholm i juni! Bokade precis en resa som blev billigare med svenska stamkundskortet än med finska. Det är service, att påpeka det. Jag skulle kunna åka nu, är totalt uttråkad. Skulle på promenad med kompis, men typiskt nog började det regna precis just då. Så jag får gå/springa/cykla en tur själv nu då det bara duggar lite.

Jag trodde helgens resa var under kontroll, men nej. Min "chaufför" åker redan på fredag förmiddag, så nu står jag återigen utan färdmedel. Men det ordnar sig nog. Fast efter den här helgen åker jag inte uppåt landet på länge! Eller tja, kalendern påstår att det är midsommar om tre och en halv veckor, så det blir väl om tre och en halv veckor då. Och sen ner hit igen en vecka. Och så upp på semester några veckor. Och efter det Åbo igen. Verkar bli ett evigt rajtande hit och dit den här sommaren!

Fast det är ju bra då det händer saker.

Snabbshopping.

Fortfarande 20 grader. Var just ut på kombinerad shopping- och cykeltur. Iklädd korta shorts och linne, och hade varmt ändå! Grävde fram sandalerna idag också. Har jag sagt att det är ljuvligt med sommar?

På stan tog jag en snabbgenomgång på JC, Lindex, H&M, Vero Moda och Zara. Och jag hittade en perfekt jeanskjol till ett mycket bättre pris än den jag nästan tänkte köpa förra veckan, så jag är nöjd. Jättenöjd! Köpte också en keps på JC. Den kan nog vara bra att ha då och då. Dessutom mycket snyggare än den Närpes Grönsaker-keps jag hade på mig på balkongen idag :)

image31

Forfarande inget regn.

Värmebölja.

En värmebölja la sig över staden.

Det är hett, så hett. 26 grader just nu, men tidigare idag låg mätaren på minst 28.
Härligt! Fast det vore skönt med lite regn och åska, så kanske den tunga luften skulle försvinna. Kvavt så in i Norden!

Sociolog.

Sociolog ligger på 37:e plats på Aftonbladets lista över de 100 "hetaste och mest iskalla jobben". Haha, det var lite lustigt att sociolog ens finns med. Men det är ju kul att man tydligen får ett ganska hett yrke!

Bibliotekarie kan jag ju också jobba som, om jag vill, men det är inte lika popp. Endast en 64:e plats, ett rätt kallt yrke med andra ord. Precis vad jag också tycker.

För den som fortfarande inte vet vad det heta yrket sociolog är för någonting så kan jag berätta att sociologi är

"vetenskapen om människans sociala beteende och relationen mellan människan och samhället. Allmänna sociologiska frågeställningar handlar om processer och mönster för individers och gruppers samspel, formerna för sociala gruppers organisation, relationerna mellan grupper och gruppernas inflytande på individens beteende och skillnader mellan människor, i fråga om makt och livschanser. En viktig del av undervisningen i sociologi handlar om hur man kan forska om samhället. Frågeställningar som tas upp kan t.ex vara: Vilken kunskap om samhället är möjlig?"
Detta enligt Stockholms Universitet.

Umeå Universitet tycker att:

"sociologi är vetenskapen om människor i olika sociala sammanhang. Inom ämnet studerar man samhället
i stort men också hur och varför människors livschanser, handlingsmöjligheter, värderingar och relationer skiljer sig åt".


Medan man vid Åbo Akademi tycker att:

"sociologin är en vetenskap om samhället. Då sociologin uppstod i slutet av 1800-talet utgjorde den en strävan att förstå de omständigheter som hade lett till uppkomsten av det industriella samhället och följderna av förändringen av det traditionella samhället. Sociologins uppgift har i detta avseende inte förändrats. Idag har sociologin som fokus institutionerna i de utvecklade industriländerna och de omständigheter som påverkar och förändrar dessa institutioner".

 


Ingen vill dock säga vad yrket sociolog är för någonting. Men det finns ju en hel del alternativ...


image30


 

Och ser man till en undersökning som Arbetsforum vid Åbo Akademi gjort så kan ett första yrke för en sociolog vara:

Avdelningssekreterare, forskare, försäkringshandledare, informatör, kontorist, personalassistent, personalsekreterare, planerare, redaktör, layoutare, socialarbetare, socialsekreterare, timlärare, utbildningsplanerare, VD och verksamhetsledare.


Bussresa.

Idag har jag varit social med okända människor. Det är ganska ovanligt faktiskt, om man inte räknar med det obligatoriska hej:et till kassatanten i butiken. S skjutsade mig till bussen idag och då jag stod på busshållplatsen började en finsk familj prata med mig. I Närpes! Det var mamma, pappa, dotter och dotter skulle också med bussen. Det var lite oklart när den exakt skulle komma, så det diskuterade vi. Sen så frågade pappa vart jag skulle, om jag studerade och bla bla bla. Dottern skulle till Tammerfors. Och jag frågade förundrat om de var från Närpes, men nä, de var från Kaskö. Och lite mer bla, bla, bla, kommer inte bussen snart, bla, bla, bla. Det var mest pappa som pratade och till sist avslöjade han att de kom direkt från Kaskö marknaden och att de druckit några öl och att mamma varit lite orolig för att vara i körsskick... Så där kom det. Bakgruden till hans sociala beteende. Så typiskt finskt!

Sen var jag lite social med en Nykaabikvinna på bussen också. Det visade sig att varken hon eller jag förstått om det var meningen att vi skulle byta buss eller inte... Intresseklubben antecknar!

image29


Jag hade tänkt åka ut och cykla men det var förfärligt skönt att bara sitta och slappa nu.
Hmm, kanske länk imorgon bitti istället. Fast en måndag, det är dömt att misslyckas...


Jag vill på Stafettkarneval!

Jag har träningsvärk. Men jag tror att en länk före jobb och frukost är en bra idé, det var skönt. Efteråt alltså, för jag hatar ju egentligen att jogga. Det har jag alltid gjort, kanske därför jag varit sprinter också. Men nu tänkte jag sluta hata att jogga. Ger man sig bara fan på att springa, springa, springa så går ju den där otrevliga jag-håller-på-att-dö-av-flås-känslan över och det blir skönt att springa. Så säger dom i alla fall :)

Och på tal om länk, så är det ju Stafettkarneval i helgen. Oj oj, vad skoj det vore att få gå i lågstadiet, högstadiet eller gymnasiet igen och få åka dit och ge järnet på banan! Eller på gräset, för masstafetten är nog en otroligt rolig stafett. Det kan gå hur som helst, även de bästa kan tappa pinnen. I högstadiet tog vi några medaljer där och den glädjen var nog otrolig, då man var 18 flickor som delade på den. Fast ett guld slår ju nog allt. Vinsten på 4*100m i högstadiet var nog en sån mäktig känsla att man minns den ännu.

Och besvikelsen i sjuan då jag skadade mig i en fotbollsmatch och fick armen gipsad en vecka före karnevalen. Då fick jag nöja mig med att sitta på läktaren och se på då mitt lag sprang hem brons på 4*100m. Det var faktiskt lite bittert! Men, stafettkarneval är roligt. Det är väl allt runtomkring det som gör det så bra: bussresa, hotell/skolgolv, Borgbacken, spänningen och stämningen...

image28


Nog med nostalgi nu.
Godnatt!

Vilken dag är du född?

Kolla på: http://goto.glocalnet.net/peking/birth.html


Jag är tydligen ett lördagsbarn, vilket innebär att jag får

får arbeta för födan och slita hårt. Den som är född på en lördag, har sällan tur med kärlek. De har vanligen lycka med sig i handel och penningaffärer.


Hmm. Jag undrar det, jag :)

Snubben for precis iväg. Han börjar jobba imorgon igen, så nu är jag home alone sex dagar på nytt. Eller inte egentligen, åker upp till plattlandet på fredag och firar syrran som bestämt håller på och blir gammal :) Problemet är bara att det verkar som om jag måste ta buss. Och för att kunna ta buss måste jag sluta tidigare på fredag, om jag inte vill åka först 21 och vara hemma först kring 1-tiden. Och om jag ska sluta tidigare måste jag jobba in det, typ imorgon. Och så är det ju ruinerande att åka buss också...

Jobbigt det här ju, men nu har jag hört med ganska många och det verkar som om ingen ska hemåt nu. Tyytiskt!


Sömnlös.

Gäsp. Kunde inte alls sova inatt, så jag fick ta igen det nu efter jobbet. Är ändå förvånansvärt pigg trots att jag var vaken ännu efter fyra inatt och steg upp halv åtta. Ibland är det bara så, att man inte hittar sömnen. Det är för varmt, man är kissnödig, behöver dricka,  ligger obekvämt, oroar sig för att man ska upp snart, snart. Sen så är klockan plötsligt jättemycket och man får panik, och då somnar man ju verkligen inte! Till slut gick jag och la mig på soffan. Då somnade jag! Minns att jag då jag var mindre brukade vända håll i sängen då jag inte kunde sova. Brukade funka det också...

Snubb är ledig så veckan är fylld av aktiviteter. Ikväll ska vi hitta på skoj med L&M.

Ha en bra vecka!

Ny karriär?

Vilket jobb passar dig? Sömmerska vore tydligen något för mig. Haha, skulle inte tro det!

Det är varmt, riktigt varmt ute. Och det är helg. Perfekt!

Flygardajin.

Pust. Nästsista skolprojektet inlämnat.
Nu ska jag gå ut och njuta av solen! Kanske eventuellt också gå och simma i uppvärmd utepool senare idag.

Av gårdagens illamående och stegring märks ingenting idag. Mådde konstigt hela dagen på jobbet och var helt yr. Eva skickade hem mig lite tidigare. När jag kom hem somnade jag som en stock och sov flera timmar. Då jag vaknade mådde jag ännu illa, men det gick över. Senare var jag på en liten promenad med L och åt till och med en glass. Hemma igen märkte jag att jag hade stegring... Men idag mår jag bra. Kanske hade jag ätit nåt konstigt?

Nog snackat om sjukdomar. Nu är det sol och bok som gäller!



Jobb och sånt.

Och på jobbet går det bra. Trivs som kontorsråtta, det var ju det jag visste. Även om jag hittills mest kånkat och paketerat in böcker. Men egen dator har jag i ett (nästan) eget rum. Och personalen är trevlig.

Det är både jobb och skola nu. Två sidor uppgift i informationssökning samt en halv uppsats återstår av studieåret. Ska bli skönt att slå igen böckerna och ta några månaders paus...
Hah, där ljög jag. Har ännu ett arbete som ska lämnas in 31.5. Det är helgens projekt.

Har hunnit vara på picknick med Anomi efter jobbet också. Men det var kallt.
Nu ska jag fortsätta med infoövningen och sedan gå och träffa P, som är i Åbo och gör slutarbete. Jag undrar vart vi ska gå? Hade ju tänkt ta med henne på åbåt, men det är kanske väl kallt för det. Kanske Bremer blir lika bra.

Men nu plugg.
Jag ska jämföra de olika domstolarnas hemsidor med Finlex. Hurra...

Solong!

Hejdundrande.

Vilken bra dag det är idag.

image26


Högst upp på listan är förstås eurovisionen, men Finlands vinst över Ryssland slår också ganska högt. Vi såg matchen hos Muris och efter segern besteg vi det enorma Jockisberget utrustade med engångsgrill, Atrilli, potatissallad och öl. Det var trevligt, även om regnmolnen hotade dränka oss i vatten.

Sen så har jag köpt cykel också. Den heter Prego och är röd och fin. I väntan på Golfen fungerar den alldeles utmärkt som transportmedel.

Och jag är nästan inte alls avundsjuk på de kompisar som just nu befinner sig i Hartwall Arena. Nästan inte alls. Det är nog mycket bekvämare i soffan framför tv:n...

Vem vinner då? Det finns många bra, så det är svårt att säga. Vitryssland, Serbien, Ryssland eller Moldavien kanske? Hanna placerar sig i topp-tio, tror jag. Tveksamt med Sverige, fast jag hejar på dem i smyg. (Det ser ju inte ut att bli vm-final, så...)

Patetiskt.

Ska man skratta eller gråta?

Mimmi.


image25

Det här är min "lillasyster", fröken Mimmi.
Hon är 19 år och precis lika snobbig som hon ser ut :)

Nu ska ja kok pieronmos. Kyckling i ugnen och snart kommer snubben!
Ikväll blir det cykelprövning!

Schlager.

Okej, jag erkänner. Jag var inte så bra på att tippa finalbidragen. Endast tre av tio rätt!
Trodde inte att Östeuropa skulle vara så starkt, men det är väl det här med grannländer emellan. Blir nog tufft för Sverige och Finland att matcha det i finalen.

Det blir nog Vitryssland som vinner.




Semifinal.

image24

Dags för avslöjandet. Vilka bidrag går vidare till final ikväll i Helsingfors?

Jag har svaren!

1. Island. Suverän låt, som bara blir bättre och bättre! Min absoluta favorit. Heja Eirikur!
2. Vitryssland. Solklart.
3. Estland. Bra låt och en okej röst. Bimbovarning?
4. Österrike. Lyfter mer och mer ju fler gånger man hör den.
5. Moldavien. Lite intetsägande, men bra.
6. Serbien. Härlig ballad.
7. Malta. En liten joker, men jag tror på den.
8. Ungern. Tyckte jag inte om först, men plötsligt blev den bra.
9. Andorra. Påminner lite som JC-reklam, men tror absolut den går vidare.
10. Schweiz ville jag egentligen inte ha med, men DJ Bobo kommer nog (tyvärr) att gå vidare. 90-talspop i ett nötskal, och låttexten? Vampyrer? Kommer att bli en sommarplåga, om inte annat.

Danmark och Cypern hamnar precis utanför listan, men kunde likaväl vara tio-i-topp.

Fast jag tillägger att jag inte sett alla bidragen, bara hört.

Det var det. Nu slipper ni hålla er vakna inatt :)

Floppad finska.

Jo, jag hade ju språkprov imorse.
Slutsats: Jag blir ingen pol.kand. i vår. Inte förrän julen, faktiskt.

Vilken flopp! Det började så bra med hör- och läsförståelsen, då speciellt läsförståelsen visade sig vara ganska lätt. Sen var det ju en skrivuppgift också. Jag valde en av två uppgifter, och skrev en arbetsansökan. Tiden tog slut. Jag gick ut, och får i korridoren höra en flicka som beklagar sig över att hon först i sista stund observerat att man skulle skriva båda skrivuppgifterna. What? Jag pratar med A och hon bekräftar det. Vilken miss! Jag fattar inte att jag missat det. Verkligen inte!

Dit rök en helsikes massa poäng och loppet är antagligen kört.
Gissa om jag är arg på mig själv? Har nog aldrig cyklat så fort hem som idag...

image22

Vilken miss.

Är väldigt, väldigt arg på mig själv just nu!



Musik: Eiríkur Hauksson - "Valentines lost" (Islands eurovisinsbidrag)        
image21               
Bild från www.aftonbladet.se                        

Beroenden.

Är man beroende eller är man beroende? Jag läste ut min bok igår och nu kan jag inte gå och sova för att jag inte har någon bok att läsa och jag brukar alltid läsa innan jag somnar och nu kommer jag inte att kunna somna då jag inte har någon bok att läsa. Dilemma!

Och ingen snubb heller.
Tjåååååkigt,
som Elias skulle ha sagt. Men bara han kan ha den rätta inlevelsen, förstås. Förresten säger han inte så mera, för nu kan han ju rrrrrr:a.


Nä, nu ska jag stoppa ordflödet för idag.
Gonatt skrapälhatt!

Sanslöst.

Oj nej, sicken underlig promenad. Jag trampade iväg med stavarna i högsta hugg mot Studentbyn och Kuratorstigen. Väl där gick jag först åt ett håll och sedan åt det andra, eftersom jag kom från mitten. Krångligt, men i alla fall. Då jag gick åt ett håll mötte jag en springande man som jag inte tittade närmare på alls utan bara gick i mina egna tankar. Då jag vänt och gick tillbaka samma väg, mötte jag den springande mannen igen. Ingenting mer med det, jag pynjade på med min mp3-spelare, så jag noterade bara att det var han igen. Sen bestämde jag mig för att gå via Månberget hem. Och gissa vem jag möter i de tusen trapporna upp dit? Jepp, han igen. Och han hälsar på mig! Han bara: Moi, och jag bara ööööh, hej. Artigt, väldigt artigt. Han uppfattade knappast ens mitt hej, eftersom jag mumlade och var närmast chockad över att en finländare hälsat på en totalt okänd människa. Nå, jag fortsätter uppåt Månberget och då jag kommit ner igen på andra sidan märker jag att ena "foten" på mina stavar hade fallit av. Bara att vända och leta efter den då, alltså. Som tur var inte den hälsande joggaren kvar i trapporna längre...

Egentligen skulle jag vara på sitz nu. ÖN har funksitz ikväll, och här är jag. Tråkigt, tråkigt! Men ska man presentera metodikarbete klockan 9 imorgon och sen direkt efteråt rusa på finskatent får man lugnt sitta hemma.

Jag har faktiskt lite ångest över finskan. Jag är nämligen lite rädd för att de bakat in en massa politik eftersom den är fakultetsinriktad för statsvetare, men det ska väl gå det också. Hörförståelse, läsförståelse och uppsats. Hur svårt kan det vara egentligen?

Cykel?

Månadens vill ha: En ny cykel.
Tunturi Avance vore helt perfekt. I rött. Eller svart.

image20
Bild från www.tunturi.com

ESC.

Idag är jag på ovanligt bra humör, utan att riktigt veta varför. Det är mulet ute; det kanske till och med regnar. Jag har en hel massa skoluppgifter att hinna med, samt att lära mig finska inför morgondagens tent och fixa en power point - presentation. Och så ska jag på kandidatseminarium. Ändå sitter jag här på strålande humör. Fina fisken!

Svenskarna tycker att Finlands bidrag i ESC är bra. Helt på riktigt alltså, de gillar det, och till och med erkänner det. Ooootroligt. Även om de tillade att den är för deppig för att kunna vinna. Sant, kanske. Idag ska jag lyssna igenom bidragen har jag tänkt, för det har jag faktiskt inte hunnit med förut. Ryssland lär det gå bra för i alla fall, och Islands låt torde vara en höjdare. Tysklands låt gillar jag inte alls, fast den är segertippad av många. Sverige är min favorit, även om jag inte gärna hejar på den, för att det är just Sverige.

Nu ska jag återgå till Konsumtion och identitet.
Ha en skön onsdag!

Hunter.

Yes! En ny norsk-svensk kriminalserie, som sänds i svt Europa. Underbart just ikväll!

Nu ska jag dricka te, äta banan&äpple och sitta bekvämt i soffan.

Godnatt!

Torrperiod.

Här var det torka igen. Bloggtorka, alltså.

Dagarna rullar på. Jobbade förra veckan, trevligt som omväxling. Nu har jag definitivt vinkat bajbaj till S-market. Nästa vecka börjar jag vid akademin, men före det finns det tusen saker att göran så den här veckan kör jag hårt: kandidaten finslipas en sista gång, finskan ska tentas, metodikarbete ska presenteras, kommunikationskursen avslutas, marknadsföringsarbete ska göras, power point-presentation fixas... Fick jag ens med allt?

Det gäller att stå i, det är lite kvar.

Idag blev jag dessutom särbo. Fast bara för några dagar, som mjukstart.



Det här är Heidi. Hur söt (och smutsig) får man bli egentligen?