På väg

Packat och klart. Till och med skorna är putsade! Och vet ni vad, kappsäcken är inte ens halvfull! Duktigt, va? Vi har packat rätt lite kläder, då vi har tänkt shoppa ganska mycket där.

På väg, alltså.
Ska försöka slänga in ett eller annat inlägg under resan också, så ni vet att jag lever :) Tillbaka i Finland är vi 14.12.

Ha det bra så länge!

x3m:t!

Radio x3m får bli kvar!

Tack och lov, jag får lyssna på A-laget även i framtiden! :)

We're all living in America

Amerika, Amerika
We're all living in America
Amerika ist wunderbar
We're all living in America
Amerika, Amerika

Rammsteins
Amerika har snurrat på i mitt huvud i flera dagar nu. Tillsammans med the Sounds Living in America. Ibland en och en, ibland båda på en gång i en mindre lyckad kompott. Antingen håller jag väl på att bli tokig, eller så har jag helt enkelt resfeber...

Kappsäckarna är öppnade, tvättställningen överfull av nytvättade kläder, sovrummet ett kaos av provade kläder, biljetterna utprintade och passen framlagda. Bara en dag kvar nu!

Torsdag morgon åker vi med buss till Helsingfors-Vanda. 14.20 lyfter planet mot New York. 16.00 lokal tid är vi framme efter en åtta timmar och 35 minuter lång flygresa. Då kan vi äntligen styra kosan mot Manhattan. I en gul taxi givetvis :)

image98

En regnig söndag

Och så håller helgen på att ta slut, än en gång. Men den har varit bra! Fredagskvällen spenderade vi hemma i soffan och tittade på Idol. Jag blev nog lite småledsen då Daniel röstades ut. Han skulle ju absolut ha varit med i finalen! Men såde je. Hoppas svenska folket tar sitt förnuft till fånga och inser att det är Andreas som måste ut nästa gång. Han sjunger bra, men är nog inte lika mycket artist som tjejerna. Jag vill se Marie och Amanda i finalen!
Igår var vi ute på långpromenad och vandrade lite på stan. Vi köpte nödvändigheter inför resan, som nu verkligen närmar sig. Om fyra dagar åker vi! På lördagseftermiddagen var jag på vinprovning med några damer från jobbet. Det var riktigt kul, men svårt! Sen fortsatte vi till Old bank och var sen där tills de bröt upp och jag fortsatte till F där det var nån rockkväll. En lång dag och kväll blev det! Idag tar vi det lugnt. Eller lugnt och lugnt, jag ska presentera ett arbete imorgon och har också en annan deadline, så jag pluggar för tillfället. Ikväll kommer L och M på filmkväll.

Back to business...
Ha en skön söndagskväll!

Bort med x3m?

Sparbehov vid YLE och nu ska ett förslag om att lägga ner radio x3m upp till förvaltningsrådet.
Jag blir så arg! Jag lyssnar dagligen på radio x3m och skulle bli verkligt förbannad om den kanalen skulle tvingas läggas ner. Ta bort nåt skitprogram från YLE5 istället!

Att slopa x3m vore att spika sista spiken i den finlandssvenska kistan. Tack och adjö, då lämnar jag nog landet och låter förfinskningen fortsätta utan mig.

image97


Namninsamling för att bevara radio x3m finns här.
Och här.



Namnsdag

Världens bästaste Cecilior har namnsdag idag. Jag har firat med kakor på jobbet. Och grattat Cissi förstås. Det är ju ett måste :)

Såhär säger
Wikipedia om Cecilia:
Cecilia, kvinnonamn av latinskt ursprung (Caecilia). Ursprungligen bars det av kvinnliga medlemmar av den romerska släkten Caecilius. Namnet betyder 'den blinda'.

Enligt Befolkningscentralen finns det 5620 personer med namnet Cecilia i Finland, varav två faktiskt är män. År 1984 föddes det 61 Cecilior i Finland. Och med mina högkvalitativa matematiska kunskaper har jag nu räknat ut att Cissi och jag utgör 3 % av dem. Det ni :)

Cecilia gånger två.
Vadå kräftor? :)


Drömjobbet

Jobb är ordet på tapeten idag. Jag hittade ett jobb som absolut skulle kunna vara mitt drömjobb på en platsannons häromdagen. Idag råkade jag nämna det på kaffepausen och alla blev eld och lågor. "Men sök det då!" Nja, sa jag. Jag är inte färdig än. "Klart att du ska söka!" fick jag som svar. Jaha. Klart att jag ska söka. De var så ivriga och så övertalande att jag två timmar senare hade tagit mod till mig och ringt kontaktpersonen för tjänsten. Det är ett jättebra jobb. Skulle passa min utbildning perfekt. Skulle vara hemskt intressant. Men. Det finns ett stort men. Jag har åtminstone ett halvt års studier kvar. En del skulle gå att ta på distans, men inte allt.

Vad ska jag göra? Ansökningstiden går ut på måndag. Ska jag söka borde jag skriva ansökningsbrev nu. Idag hade jag bestämt mig för att söka. Jag skulle knappast få tjänsten, men då skulle jag ändå ha provat. Men nu vet jag inte alls. Skulle jag kunna ta platsen om jag mot all förmodan, med endast en nästan-examen och pikkumini erfarenhet i bagaget, skulle få den? När skulle jag då skriva gradun och göra färdigt de sista kurserna?

gradubloggen

Nu hittar man min gradublogg på bloggen.fi.
Har ännu inte bestämt mig för om jag ska länka den hit eller inte. Det är ju tänkt att gradubloggen ska vara en del av mitt graduprojekt, där jag kan få tips, idéer och feedback från bloggarna där. Har jag sagt att jag ska skriva om bloggen.fi förresten? Hur som helst, nu är jag trött, hungrig och det funkar inte att byta bild på gradubloggen just nu. Sori Heidi, du får hänga med ett tag till där...



Godnatt!

9 dagar kvar...

Det närmar sig! Nu har jag på riktigt börjat vänta! Det har känts så overkligt hela hösten, resan bokade vi ju redan i juli, men nu börjar jag förstå att vi verkligen ska åka! Och nu kan jag knappt sitta still. Vill åka omedelbums! Under vår Vasakväll i fredags hälsade vi på vårt ressällskap A&M och gjorde upp planer för de två veckorna over there. De var väldigt pålästa och förberedda, så vi blev riktigt inspirerade! Det läses turistguider för fullt här nu, kan jag meddela! Saken blev inte sämre av att vi fick veta att vi har lägenheten på Manhattan för oss själva under de dagar vi är där. Toppen!



Bjuder på en bild av mig och Mel B från dammiddagen förra tisdagen :)


Operation

Min jobbdator opereras just nu. En kille kom från datacentralen och ville sätta i nytt minne i den. Och frågade om jag ville ha en snabbare dator. Om jag ville! Det är en seg rackare, som nog är i stort behov att uppgradering. Fast jag ska bara använda den sex dagar till, förstås. (Plus tre dagar i december, fast då får jag antagligen sitta nån annanstans). Sen är det någon annan som övertar rummet. Tänk att jag bara ska jobba här sex dagar till! Det är helskumt. Har rört mig i samma hus, med samma människor i snart sju månader, så lite konstigt blir det nog att inte jobba här längre.

Jahapp. Nu meddelar datakillen att det är en "problemdator". Vilket tydligen innebär att det behövs ett större ingrepp i den för att byta ut/lägga till minne. Och det kommer att ske då han listat ut hur det ska ske. Okej. Då går jag tillbaka till skrivbordet då och fortsätter med mitt.

Jag är förresten trött idag. Jag ska sluta dricka te sent på kvällen. Det gör mig alldeles för pigg!


Olympiastadion 16.6

Imorgon 9.00 gäller det! Då släpps biljetterna till Bon Jovis konsert på Olympiastadion i juni. Hoppas hoppas jag hinner haffa två! Annars blir vi besvikna!

image93

Update: Biljetter bokade! Jippiii :)

Glammigt värre

Kära dagbok,

tionde dagen på raken jag sitter och jobbar. Ska bli skönt med en lite längre helg. Åker uppåt landet imorgon kväll, och är alltså ledig på fredag. Hur bra som helst. Helgen gick bra, alla deltagare dök upp till slut. Igår var jag på dammiddag och lekte Cezilia Scorupco för en kväll. Temat var Moviestars och jag var Bond-bruden Izabella Scorupco. Riktigt roligt var det. Herrarna hade verkligen ordnat en glammig fest! Direkt vi kom dit fick vi glida in i en limousin (nåja, en volvo, men nästan en limo) och posera för alla kameror då vi steg ut och skred fram på röda mattan. Sen  var det program där våra kunskaper om moviestars verkligen testades och så fick vi framträda lite själva också. Och maten var god. Och vinet förstås!

Men jobb idag och nu är nog lunchpausen slut.
Och jag är lite lite sliten efter gårdagens middag.


I en tom och tyst Domvillan

Det är ganska hejssan att vara på jobb och inte behöva lyfta ett finger, annat än att förflytta fingrarna från en tangent till en annan och vid behöva klicka på musen. Kom till Domvillan klockan 13 och sedan dess har jag:

- skickat hem min kollega civiltjänstgöraren och beordrat hit honom igen klockan 15
(ibland är det helt okej att leka chef)
- skrivit en lapp och satt fast den på ytterdörren
- skrivit fyra små minneslappar med fakta som ska rabblas åt deltagarna in english
- renskrivit deltagarnas ankomsttider
- printat ut ankomsttiderna och tejpat upp pappret ovanför datorn
- talat i telefon
- surfat
- ätit en mandarin

Det är med andra ord en lugn lördag. Sju kursdeltagare ska dyka upp under dagen, och den första - en fransyska - landade i Helsingfors klockan 13.05 och dyker knappast upp här före 16-tiden. Mot kvällen kommer alla att komma mer eller mindre samtidigt, så då blir det säkert lite håsigt. Men då är civaren här med mig, så vi är två som tar emot deltagarna, informerar dem om diverse saker och för dem till deras hostels. Hoppas, hoppas att det slutat regna tills dess!

Här är min arbetsplats, förresten. Domvillan.
(Det sägs att det spökar här. Folk har hört tunga, hasande fotsteg i trapporna och liknande, och ja, jag är nog liiite liite rädd att sitta här alldeles ensam då det är mörkt och kuckigt ute, men vad gör man? Civaren, kom hit nu!)

image92

Det regnar!

Fy, vilket trist väder. Det har regnat precis hela dagen! Imorse kände jag mig som en michelingubbe då jag cyklade till jobbet i full regnskyddsmundering. Regnjacka och regnbyxor - och som grädde på moset högklackade stövlar till :)

Jag tänkte ta en runda på stan efter jobbet och sen åka hem och städa. Blev medbjuden på en öl senare också, så ska se vad det blir. Snubben är hemhemma så jag är gräsänka över helgen.

En halvtimme kvar till kaffepaus.
Gäsp.

Jobb jobb jobb

Hur tråkigt är det inte att helgen närmar sig och man vet att man inte får vara ledig? Blä. Ska jobba ca 13-21 lördag och söndag då det börjar en ny människorättskurs på institutet. Jag lovade att ställa upp och ta emot deltagarna då de droppar in från världens alla hörn under helgen. Blir nog bra. Fast en elva dagars arbetsvecka är nog ingen höjdare!

Nå, man kan ju alltid se framemot lönen! Fast den är ju i princip redan spenderad. I tankarna, åtminstone.
Och på tal om att spendera pengar: om exakt tre veckor åker vi till New York! Två veckor i New York och Philadelphia, helt underbart!


image91

Skolmassakern

Vad är det egentligen som händer? En massaker med åtta döda. I en skola i Finland!
Dit försvann den idylliska bilden av det lugna och trygga Finland...
Jag är chockad.

Och tänker på de drabbade.

Svenska dagen

Jag skulle med P på Svenska dagen-fest. Klockan 18 i Konserthuset. För tio minuter sen inhiberade vi efter lång överläggning och bestämde att gå till stan istället. Så mycket för vårt försök att bli kulturella...
Skulle ha varit kul att gå dit om man varit på humör för att lyssna på Betina Sågbom och vem-alla-det var, men tyvärr, inte idag. Jag är rädd att det skulle bli lite långdraget. Och vem vill cykla till Konserthuset och sen sitta där dränkt som en katt? Vädret är inte särskilt roligt i Åbo just nu. Regn, blåst och mörker.

Så nu ska vi se vad stan har att erbjuda istället. Dit hinner jag ta buss, så jag tror att jag för första gången i höst ska åka kommunalt i Åbo. Och på köpet halvt bli ruinerad...
Jag hoppas i alla fall att jag hittar vinterstövlar. Som håller tätt.

Ville bara säga att...

Min kandidatavhandling är klar! Så skönt, så skönt att äntligen ha den ur världen!
Nu börjar Desperate housewives!

image90

Kyckling och kikärtssallad

Känns som om dagen varit lång, fastän klockan bara är sex. Jag började dagen med föreläsning och jobbade sen 12-16. Måndagslunch däremellan med N och P. Helt okej dag, men måndagar är måndagar. Alltid är man lite seg. Datorn är också seg och snubben fick göra ett kirurgiskt ingrepp för att den skulle starta. Annars inget nytt. Ska dona det absolut sista med kandidaten ikväll för jag ska lämna in den imorgon. Känns som om jag har skrivit det där hundra gånger förut, men när är den färdig då? Skrev avslutningen igår och nu ska jag bara finjustera den lite. Sen skickar jag in den för en sista granskning. Sen vill jag helst aldrig se den mer...

Spinning ikväll också. Jag undrar om nån annan ska?

Men nu är maten i ugnen riktigt just klar. Vad sägs om kyckling och kikärtssallad? Nyttigt och gott!

image89
www.tasteline.com

Önskejulklappen

image88
Det skulle vara helt okej med en sån i paket i år, men jag tror nog att jag får paketera in den själv i så fall :)

Men se det snöar



Har en riktigt slö dag idag. Och huvudvärk. Måste nog kurera mig så jag orkar med TPS-Jokerit matchen ikväll.

Ha en fin lördag!


Jo, den är faktiskt kvar

Yes, jag gillar den nya designen. Var bara tvungen att gå in och checka så att den faktiskt var kvar, fast jag annars aldrig brukar gå in på bloggen på jobbet. Min tillit till det här blogg.se är inte det största. Jag tycker att det är mycket som krånglar. Eller åtminstone krånglade, kanske har det blivit bättre?

Nej, om man skulle återgå till Excel och jobbet. Stärkt av morgonens kopp te och HBL och skratt i kafferummet.

Ha en bra dag!